Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Covid-helyzet

Németországban a gyerekek és a fiatalok a legveszélyeztetettebbek

2021. november 24. - pomperyberlin

70639160jpg.jpeg

Fotó forrás: https://plus.tagesspiegel.de)

A németországi covid-helyzetet illetően csak egy biztos: mindenki elégedetlen. A lakosság általában a kormánnyal, a kormány az emberek felelőtlen magatartásával, az oltottak az oltatlanokkal, az oltatlanok a diszkriminációval, a szakemberek az egészségügyi miniszter nyilatkozataival – szerintem inkább a kommunikációjával van a baj – a miniszter az értetlenséggel, az orvosok a hiányzó intézkedésekkel, a kórházi személyzet a rájuk nehezedő nyomással, a … és itt hosszasan folytathatnám a sort.

Egymásra mutogatnak, közben zajlik a vita, hogy a felfrissítő oltáshoz mi a jobb: BionTech vagy Moderna, illetve van-e különbség, és ha van, akkor mi. A járvány pedig terjed. Noha a szakértők már nyáron megmondták, most mégis – akárcsak egyeseket minden évben a karácsony – a negyedik hullám teljes meglepetésként érte őket.

A statisztikai számai egyre ijesztőbbek, a megnyugtató kiút pedig csak nem akar felsejleni a horizonton. Így közeledünk a karácsonyi ünnepek felé, amiket az általános le- és bezárás veszélye egyre jobban fenyeget. A lakosság többsége feltételezi, hogy az be fog következni.

A konkrétumok: ma, november 23-án 14 órakor a hétnapos incidencia (az új megbetegedések gyakorisága) elérte a 423-at (30%-os növekedés egy héten belül!), ami újabb tragikus rekord. Első helyen az 5–13 éves korosztály áll, utánuk a 14–33, akiket a 34–59 korúak követnek. Magyarán az óvodás és iskolás gyerekek a legveszélyeztetettebbek, akik eleddig oltatlanok.

Máig Németország-szerte 5,45 millió ember kapta el, közel százezer halt meg benne. Jelenleg a kétszeres védettség 68,1%-os, az intenzív ágyak országosan pillanatnyilag 3845 koronavírus-beteggel 86,1%-ban kihasználtak. (Az állandóan aktualizálódó számok országos és nemzetközi összehasonlításban itt láthatók.)

Egyre jobban nő a nyomás az egészségügyi szakemberek, és persze a lakosság többsége részéről is, hogy a szövetségi kormány kövesse az osztrák példát: tegye kötelezővé az oltást. Ennek jómagam is híve vagyok, hisz’ az új fertőzöttek 90%-a oltatlan.

(Anélkül, hogy parttalan vitába akarnék keveredni, megjegyzem: még mindig grasszálna a pestis, a himlő, a tbc, a gyermekbénulás, és még sokféle járványos betegség, ha nem találták volna fel és rendelték volna el az oltást ellenük. Csak akkoriban nem volt közösségi média, senkinek sem jutott eszébe az elenyésző kockázatot számszerűen vizsgálni és a finoman szólva kevéssé hangsúlyos személyiségi jogok nem írták fölül az össz-társadalmi érdekeket.)

Friedrich Merz, a CDU elnökvárományosa szerint a kötelező oltás Németországban nem vihető keresztül, a politika –a jelenlegi, már csak megbízott kormány és az alakuló koalíció sokáig elhúzódó tárgyalásainak résztvevői – a meggyőzésre koncentrálnak. Eddig kevés eredménnyel. A berlini háziorvosok, pl. nyomásgyakorlásként azért küzdenek, hogy az egészségbiztosítási rendszer – oltatlanok covid-fertőzése esetén – hárítsa át a gyógyítás költségeinek egy részét ezekre a betegekre. A bevételt az ápolószemélyzet fizetésének emelésére lehetne fordítani. Az oltáskérdés, ami egyre inkább hitvitához, avagy süketek és vakok párbeszédéhez hasonlít, lassan ugyanúgy megosztani látszik a lakosságot, mint a pártszimpáitia Magyarországon.

Mindeközben folyik a vita arról is, hogy mennyire megbízhatóak a laikusok által is elvégezhető gyorstesztek. (10-ből egy hibás.) Addig is: holnaptól kötelezővé tették országosan a 3G-t* a vasúton, valamint Berlinben a tömegközlekedésben általában. A maszkviselés eleve kötelező. A színházban, moziban és az étteremben a bejáratnál ellenőrzik a 3G meglétét, ez a vasúton, buszon csak esetenkénti igazoltatással történnék, de az érintettek képviselői máris közölték, hogy a közlekedési ellenőr nem veheti át a rendőrség szerepét.

Hamburg a 2G-szabályt** ki kívánja terjeszteni a szállodákra is. Eszerint oltatlanok még PCR-teszttel sem nem léphetnek be a vendéglátás bizonyos területeire, azaz éttermekbe, bárokba, klubokba.

A közoktatásban teljesen kaotikus a helyzet. Az egyik berlini iskola igazgatója kétségbeesve tudósít arról, hogy hiába jelenteti a pozitív eseteket, már két hete nem jön semmilyen reakció a felettes hatóságtól. …

Összefoglalva: egyetlen egy dologban ért egyet mindenki, nevezetesen: a helyzet úgy rossz, ahogy van.

*   3G: genesen, geimpft, getestet (gyógyult, oltott, tesztelt)
** 2G:
genesen, geimpft (gyógyult, oltott)

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr616763358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása