Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

2021 – Évzáró összegzés

2021. december 31. - pomperyberlin

Pocsék év volt.

Mégis rengeteg tanulsággal és pozitív tapasztalattal gazdagodtam.

Elsősorban átértékelődtek a dolgok. Akárcsak a klasszikus idézetben: az aspektusok prioritása változó.

Megértettem, például, hogy az egészség a legfontosabb.

A betegség híre letaglózott, amit néhány további rettenetes hét követett. Nincs borzasztóbb a bizonytalanságnál. Ez is egyik releváns tapasztalata az évnek.

A végleges diagnózis, de főleg, hogy világossá vált, mi a teendő, meglepő módon megnyugtatott. Rájöttem: nincs semmilyen tragédia: helyzet van, ami egyben izgalmas kihívás. A megoldás konkrét feladatokat generál – számomra is. Ez felvillanyozott, motivált: energiát adott és jó kedvet hozzá. Visszatért agyonverhetetlen optimizmusom. Sikerült felfedeznem a pozitívumokat, az élet apró örömeit, alkalmazkodni a terápia diktálta ritmushoz, életmódhoz. Meglepő módon ezt nem lemondással, nem veszteségként, hanem derűsen, nyugodtan éltem meg. Hiszek benne, hogy ki lehet jól keveredni ebből, tehát érdemes.

Ajándék volt számomra ez a szokatlan lelki nyugalom, ami életemben először valóban széppé varázsolta az ádventet. Sikerült megszabadulnom az évtizedes stressztől, a kötelezőnek vélt kényszerektől. Hosszabb idők legszebb karácsonyát éltem át idén!

Meglepetéssel és hálával töltött el környezetünk empátiája, a munkatársak, barátok, rokonok figyelme és érdeklődése. Ez hallatlan lelkierőt ad. Eddig is tudtam, hogy nem a tárgyi dolgok, hanem a szeretetben együtt töltött idő az érték. Ez tehát nem új tudás, de annál fontosabb, megható élettapasztalat.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a ránk mért csapásért hálás lennék a sorsnak, de valóban, minden bajban rejlenek új lehetőségek. Ennek gyakorlati átélése nagy élmény.

És egyáltalán: nem lőnek, nincs háború, nem nélkülözünk, folyik a melegvíz a falból, van fűtés és áram, otthonunk tágas és otthonos. Cégünket nem tette tönkre a koronavírus. Utóbbi ellen 3x is be vagyunk oltva, és ami eddig elkerült bennünket. Bensőséges a kapcsolatunk a lányunkkal, vejünkkel, élvezzük az unokánkat, jó a viszony a szomszédainkkal. Csodás írótáborban voltam idén Todiban a Péterfy Akadémián, nagyszerű új barátokra tettem ott szert, ...

... Talán mégsem volt annyira pocsék ez az év.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr7216800408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása