Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Nincs új a nap alatt

avagy a Berlin-szindróma

2023. július 18. - pomperyberlin

 folia.jpg

Az NDK-val sok szál kötött össze. 12 éves koromtól többször cserenyaraltam ott, voltam egyetemistaként szakmai gyakorlaton, majd férjhezmenetelem után rendszeresen látogattuk férjem kelet-berlini rokonait, barátainkat, aztán a belnémet kereskedelemre szakosodott munkaadómtól állandó vízummal heti 2-3 alkalommal hivatalosan jártam át Kelet-Berlinbe, évente kétszer a Lipcsei Vásárra, majd 12 évig havi rendszerességgel repültem Schönefeldről Moszkvába. NYugat Berlinben  1975 óta élek.

Módomban állt tehát tüzetesen megismernem a „reálisan létező szocializmus” NDK-s változatát –  a határ létét, struktúráját, a körbezárt, mégis szabad Nyugat-Berlin (a korabeli vicc szerint az egyetlen sziget a Vörös tengerben) keleti őrzését, a belnémet, de adminisztrációjában mégiscsak külkereskedelem leszabályozottságát és annak kontrollját. Ami odáig terjedt, hogy még véletlenül sem lehetett egy külkereskedelmi vállalat munkatársának a nyugati ügyféllel akár öt percig sem négyszemközt, tanú, azaz megfigyelő (értsd: besúgó) nélkül tárgyalnia. Lehetőleg mindent és mindenkit figyeltek, megfigyeltek – engem is – , ezáltal a lakosságot állandó félelemben tartották.

(Később elolvashattam a STASI rólam szóló 152 oldalas titkosszolgálati dossziéját, ami még mélyebb bepillantást engedett az NDK állambiztonság struktúrájába, a mechanizmusokba, azok ellentmondásaiba és a kicsinyes adminisztráció kőkorszaki, energiaigényes, egyben értelmetlen és gyakran hibás működésébe.)

Ezekben az években rendszeresen azon tűnődtem: vajon mennyi időt, energiát, munkaerőt és költséget emészthet fel ez a zsigeri bizalmatlanságon alapuló, mindenre kiterjesztett ellenőrzés? Meggyőződésemmé vált, hogy ha mindezt az energiát és pénzt az ország gazdaságába, felvirágoztatásába fektetnék és amúgy politikailag békén hagynák a lakosságot, akkor erre a mindenre kiterjedő, minden kezdeményezést megfojtó és kontraproduktív politikai elnyomásra nem is lenne szükség, mert a honpolgár nem vágyna elhagyni az országot.

Nos, mindez azért jutott eszembe, mert naponta olvasok a magyar kormány középkorra hajazó, röghöz kötni kívánó rendelkezéseiről, alkotmánymódosításairól, a státusztörvényről, a nemváltó hisztériáról, a kisebbségek elleni uszításról és a mindezt előmozdító, elképzelhetetlen erőket és eszközöket mozgósító propagandagépezetről. Meg kell mondjam, dézsavű érzésem támad.

(És akkor még szót sem ejtettem a felesleges és/vagy elfuserált giga-beruházásokról (stadionok, kisvasutak, kastélyprivatizálások, tengeri kikötők , a Vodafone-felvásárlás, stb., a haverok miatt irreálisra felpumpált árakról, az ellopott vagyonokról, az egyetemek alapítványba mentéséről, az alapítványok feltőkésítésének költségeiről.)

De vegyük csak a brüsszelellenesség és oroszbarátság, a permanens félrevezetés propagandájának gigantikus költségeit mint példát. Legkésőbb a könyvek befóliázásánál jutott eszembe a párhuzam, ámbár az utóbbi költségeit – mint azt gyakran máshol is látjuk – az állami erőszakszervezet ügyesen áthárítja a kereskedelemre, de ez a vevő szempontjából mindegy, hisz végső soron mindent a lakosság fizet meg.

Ha mindezt a pénzt, erőt, energiát a jelenleg immár 13 éve regnáló döntéshozók a közjóra fordítanák, nem lenne szükség ekkora propagandagépezet fenntartására és az emberek szellemi megerőszakolására. Ha csak egyszerűen békén hagynák „a” magyarokat, az már nagy nyereség lenne: úgy anyagilag, mint lelkiekben.

Közben tudom, hogy aki hozzám hasonlóan gondolkodik, polemizál, egyáltalán vitába száll és érvel, az hajlamos feltételezni, hogy a nézetkülönbségek ellenére van közös cél, ami a közjó. Holott nem, mert a hatalom az egyedüli cél. És ez különbözteti meg a mai magyar politikust az államférfitól.

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr6218169115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfred Schneider Senior 2023.07.18. 19:40:06

Az utóbbi időben alig olvasok, mert annyi a szemét, de a neveddel fémjelzett írásokat nyugodtan olvashatom, még ha - mint ez az írásod is em sok örömet okoz, ugyanis igaz. De nem ez a legszomorúbb, hanem az, hogy ezt a magyarul beszélő emberek egy tetemes része nem fogja fel beleértve az én politikailag prostituált erdélyi "testvéreimet" is.
süti beállítások módosítása