Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Az önkény nem bírja a humort

2020. november 25. - pomperyberlin

A magyar kormány a lengyellel a sleppjében EU-körökben a legutóbbi vétóval köztudottan kigolyózta önmagát. Ez egy dolog. A léptékkel a fiúk eleve hadilábon állnak – amint ezt a klán vagyonnövekedésén, a korrupció mértékén, az erőltetett törvényhozáson, hogy ne soroljam tovább, is láthatjuk. Nem véletlen tehát a kritika.

arsch_mit_ohren.jpg

Ellenben eszméletlen, hogy az önkénynek mennyire nincs humorérzéke. Történt ugyanis, hogy a vétó okán több német humorista is nyelvére merészelte venni Orbánt. Carolin Kebekus a ZDF, a második legnagyobb német állami TV-csatorna humoristája a Heute Schow keretében „Gulasch mit Ohren[1]”-nak titulálta, ami a gyakorlott  német fülnek már a hasonló hangzás miatt is az „Arsch mit Ohren[2]” kevésbé diplomatikus jelzőre hajaz. És akkor a hölgy még irgalmas volt Orbánnal.

euodbuup.jpgProblémamegoldó javaslata pedig úgy hangzott, hogy Lengyelországot és Magyarországot kivéve a többi állam lépjen ki az EU-ból, majd alapítsák meg az „EUODBOOP[3]” szervezetet, azaz az „Európai Uniót a meghülyült magyarok és lengyelek nélkül”.

Nos, ez nyilván túlment minden határon a magyar államvezetés érzékenysége számára. Miután aligha képes a magyar kormány beszüntetni diplomáciai kapcsolatait az német ZDF televíziós adóval és  Szíjártó sem tudja berendelni magához ennek nemlétező budapesti nagykövetét, kénytelen volt Kovács Zoltán kormányszóvivő postafordultával heves kirohanásában a kormány web-oldalán lenácizni „a” németeket. A Deutsche Welle részeltesen beszámol az ügyről.

Már máskor is előfordult, hogy pl. francia honvédők elragadtaták magukat és nácinak minősítették a német politikát. A kritikus grafika, egy photoshop-pal megdolgozott fénykép Merkelt Hitler bajusszal ábrázolta. Ez az én megítélésem szerint sokkal sértőbb, mint a Heute-Show Orbán-szatírája. A különbség csak annyi, hogy a német kancellárnőnek az életben nem jutna eszébe erre nyilvánosan reagálni, nemhogy kormányszóvivőjének a drága idejét pazarolni egy esetleg ízléstelen, de mégiscsak magánvélemény okán.

És ha már a francia példánál tartunk: aggódnunk kell netán, hogy a legközelebbi ilyen istenkáromlásnál hovatovább a TEK lerohanja – á΄la „Charlie hebdo” – és szétlövi a német állami TV-stúdiót?

 

 

[1] Füles pörkölt, de ez magyarul sehogy sem hangzik, azaz lefordíthatatlan
[2] Füles seggfej – ezt gyakrabban használják
, legutóbb Donald Trump-ra vonatkozóan
[3] Europäische Union ohne die bekloppten Ungarn und Polen”

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr3916300470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása