Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Két-sima-két-fordított

2020. december 17. - pomperyberlin

novak_katalin_1.jpgJó, legyünk engedékenyek és higyjünk Novák Katalin a HírTV-interjúban elhangzott kijelentésének, miszerint ő valóban hiszi és vallja az egyenlő munkáért egyenlő bért, valamint az inkriminált youtube-reklámfilmben semmi olyat nem mondott, ellenben a kritikusok „tudatosan félreértelmezték és elferdítették” a szavait. Tömegesen.

Megnéztem a filmet kétszer is. Noha magam is hajlok a kritikákkal való egyetértésre, tételezzük mégis fel, csak a gondolat kedvéért, hogy a családokért felelős tárca nélküli miniszterasszony igazat mondott a nagy port felvert youtube-filmet követő interjúban.  

Tehát nem azt mondta, hogy, hanem. Node ha tömeges a félreértés, akkor valami fatális komunikációs hiba történt. Ilyenkor az lenne a minimális teendő, hogy sürgősen visszavonják a szerencsétlen – mert félreérthető – filmet. Másodjára esetleg újraforgatják. Immár azzal a tartalommal, amit a miniszterasszony a későbbi cáfoló TV-interjúban mondott. És hamár új film, akkor a TV-interjús outfittal.  

Feltűnt nekem ugyanis, hogy a filmben Novák Katalin – ahogy apám mondaná –  rangjához és társasdalmi helyzetéhez teljesen méltatlan külsővel ágál, agitál. Lehet, persze, hogy én konzervatív vagyok, mégis úgy gondolom, hogy ilyen pulóverben nem forgat a valamit is magára adó ember politikai üzenettartalmú filmet. A két-sima-két-fordított, hosszanti csíkos kötött darab már gyárilag, azaz új korában is elnyűtt benyomást kelt, mert akárcsak a rossz minőségű használt holmi, kendőzés nélkül követi a tulaj idomait és a bordák függőlegessége ellenére – vagy épp pont általuk – a sávok akadálytananul kiszélesednek és így szerencsétlenül kihangsúlyozzák, pl. a rossz melltartót – ne adj Isten, a melltartónélküliséget – hasat, popsit. Egyáltalán, ilyen ruhadarabot az ember lánya csak házi használatra vesz föl, amikor a látszat nem számít, csak praktikus legyen. Ez a pulóver már ránézésre a házon belüli szerepkört sugallja, viselője kifelé nem „exportképes”: nem igazán attraktív. Akkor sem, ha háromgyerekes nőként amúgy fess, akár a miniszterasszony. Nota bene mintha ez a pulóvertípus túlélne minden kort és rendszert, a nők mióta az eszemet tudom, de legalább az 50-es évek óta hordják.

Eltűnődtem. Egy fellépéshez, nyilvánossághoz szokott közszereplő ezt ne tudná? Vagy egyszerűen ne lenne izlése? Esetleg nincs PR-tanácsadója, divat-coach a közelében? De lehet, hogy van és mindez szándékos. Esetleg a nyúzott arc lógó haj és a két-egyenes-két-fordított bordás kötött a küldetés, a message része, hogy a vélt célpublikum számára otthonosnak, ismerősnek tűnjön. És amennyiben ez így lenne, akkor az vajon vonzó?

kotenyruha.jpgEngem a Hruscsov-Brezsnyev-éra női kitüntetettjeire emlékeztet, amikor az élmunkásnők, sportolónők, egyéb kiválasztott, példaértékű, mert ritka női funkcionáriusok a Lenin rend átvételéhez fehér blúzos sötétkék kötényruhában vonultak végig a vörös szőnyegen. A látvány sugallta, hogy ők mindenkori szakmai teljesítményük ellenére elsősorban feleségek és anyák. És ez így volt jól a fennen hirdetett haladó ideológia férfiuralmú szoc.reál gyakorlatában.

 

 image: landingfacts.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr5116348654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása