Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

déjà vu

Testvéri segítségnyújtás

2022. február 22. - pomperyberlin

hegedus_andras.jpg

 

 

 

 

 

Forrás: nava - Nemzeti Audioviduális Archívum

 

Valahol olvastam, hogy a Putyin által frissen elismert szakadárállam szakadár vezetője katonai segítséget kért Putyintól. Miért olyan dézsavű mindez?

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatal kormányfő. Hegedűs András, 1956-ban magyar miniszterelnök, majd politikai menekült a Szovjetunióban, aztán szociológus egytetemi tanár (hallgattam nála előadást a 70-es évek elején a Corvinus-on, lánykori nevén Marx Károly Közgazd. Tud. Egyetem), később a Charta 77 okán (mert nyilvános pártrendezvényen egyedüliként elítélte a 68-as csehszlovákiai bevonulást) mindenhonnan elbocsátott tudományos munkanélküli, aki kiesett a pikszisből, helyette a magyar szamizdat-korszakban lakásokon illegálisan működő „szabadegyetemek” szívesen látott előadója, egyben nemzetközileg jegyzett szakember, 1985-ben a Berlini Szalon alapítója, atyai barátom, Balla Bálint szociológia professzor (TU Berlin) meghívására néhány hétig Nyugat-Berlinben tartózkodott.

A július 20-i szalonesten a magyarországi társadalmi változásokról, az alakuló ellenzékről beszélt. A szünetben többen körülvettük. 56-ról esett szó. Élénken emlékeszem ahogy a konyhapultnak támaszkodva nemes egyszerűséggel a következőket mondta: „Elém tettek egy papírt, és mondták, írjam alá. Aláírtam. Én hívtam be az oroszokat.”

Ez így ment akkoriban. Nincs új a nap alatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr5417735204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása