Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

A Nemzetközi Nőnap okán – immár másodszor

2020. március 08. - pomperyberlin

2020-03-08

Nem tudom miért, de a nőnap - ami különben szerintem indokolatlan módon újabban pirosnapos ünnep = munkaszüneti nap (!?) – rendszeresen kihoz a sodromból. A vélhetőleg többek között kommerciális okokból is kényszerré vált "ünnep" és a járványként terjedő, morálisan ránk kényszerített Valentinnap között komoly hasonlóságot vélek felfedezni, noha utóbbinak semmilyen ideológiai/politikai jellege nincs.

Régi barátom idén, froclizást, kedves provokációt nem nélkülözendő, a FB-on szekfűt küldött kedves nőismerőseinek: igazi szoc-reál vörös szekfűt, mint amilyet annak idején Földes elvtárstól, a magyar szoc. külker. vállalat igazgatójától kaptunk a kommunisták által kisajátított nőnap alkalmából, és ami számomra inkább a nők le-, semmint megbecsülését jelentette – merthogy 1-1 teflon rántottasütő (következő évben alternatív jénai tálka) kíséretében. Azért, hogy a cég 75%-ban női, azon belül többségükben diplomás munkatársa a haladó, 20. sz-i szocializmusban is tudja, hol van a társadalmilag megbecsült helye.

Furcsa. Itt élek N.o-ban 45 éve, miközben a Nőnapot mint kommunista kinövést sokáig rég otthon hagyottnak véltem. Itt, Ny-Berlinben mintegy 17 évvel ezelőtt hirtelen nőnapi fánk képében ért utól a Thürmann-péklánc kínálatában?! Amikor csodálkozásomnak hangot adtam, a kiszolgálónő, mint a messziről érkezett hülyegyereket, kedvesen és türelmesen felvilágolt a dolog mibenlétéről – miközben ő még a világon sem volt, amikor nekem már Földes elvtárs … – lásd feljebb. A nőnapi fánk okán érzéseimet egy glosszában foglaltam össze a szépemlékű és már sajnos nem elérhető NOL blogon. Mint ma megállapíthatom, eredménytelenül.

De ezen valszleg ugyanolyan feleslegesen dühöngök, mint a női kvótákon és sok egyéb plakatív, csak a felkszínt érintő dolgon. Utóbbiak közé tartozik a német írásbeliségben az -in/innen-hez való görcsös ragaszkodás, ill. annak gondolkodás és kritika nélküli gépies átvétele - ha kell, ha nem. Mindeközben képzett és németül jól beszélő emberként tudjuk, hogy a biológiai nemnek az égvilágon semmi köze nincs a nyelvtani nemhez.... De ez megint más téma.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr3515613182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása