Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Mindenki győzött – vagy mégsem?

2020. július 22. - pomperyberlin

Ez lehetne Hegedűs Dániel politológus értékelésének alcíme
https://www.politico.eu/article/what-eu-leaders-really-decided-on-rule-of-law-budget-mff/

A négynapos maraton számunkra, magyarokra nézve releváns része, azaz a jogállamiság kérdése a régi német viccsorozatöt juttatta eszembe, noha a dolog korántsem vicces. A mindenkori kérdés a jereváni rádió felé: „Igaz-e az, hogy ...”' A válasz sztereotíp kezdőmondata: „Elvileg igen, de ...”

Magam ismét csak azt a konklúziót vontam le, hogy a demokrácia egy nagyszerű dolog. Ellentétben a sokkal hatékonyabb autoriter rendszerek döntéshozatalával hátránya, hogy macerás, hatásfoka pedig csekély. A matematika nyelvén ezt úgy lehet kifejezni, hogy minél nagyobb a megkérdezendők köre, annál elenyészőbb a legkisebb közös nevező – jelen esetben az a kompromisszum, ami minden szereplő számára elfogadható. Ez a végeredmény, a jogi csűrés-csavarás, ha tetszik, ismét Angela Merkel diplomáciai képességének egyik csúcsteljesítménye, más felfogás szerint az EU alapelveinek sírbavitele. Minden esetre a megszületett kompromisszum megengedi, hogy az arra rászoruló kormányfők megőrizhesség arcukat, hovatovább haza üzenve győzelmüket hirdethessék.

Hogy ez a győzelem valódi és végleges-e, az rengeteg részlettől, a bizottságok további megítélésétől, a hatékony döntésekhez szükséges majdan beszerzendő többségi szavazatoktól meglététől függ. Később persze már nem számít, ill. nem is emlékszünk rá, hogy a négynapos csúcs után ki-ki milyen rivadaldafényes nemzeti győzelmet ünnepelt.

A lényeg a majdani értelmezés, amiből többféle lehetséges. Másszóval a végkifeljlet egyelőre egy többismeretlenes egyenlet – csak hogy a matematikai példánál maradjunk. Egyszerűbb érthetőség végett egyelőre nincs válasz arra a régi pesti kérdésre, hogy „És tessék mondani, jó ez most nekünk?”

Olvasható még itt:
https://infovilag.hu/mindenki-gyozott-vagy-megsem/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr3916043008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása