Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

STIGMATIZÁLT KRITIKA

2020. szeptember 07. - pomperyberlin

Az esztelen lózungokat hangoztató, szélsőjobboldali túlkapásokba torkoló és a Reichtstag-ot megtámadó múltkori agresszív kormányellenes tüntetés stigmatizálja a német kormány járványpolitikájával szembeni és a demokráciákban különben ormális, legtim ellenvéleményt.

Az ismert politológus és publicista Ulrike Guérot véleménye szerint igenis lehetséges, mi több, szükséges is kritikusan figyelni a kormányt. A kétkedésnek helye van jhárványhezetben is. Kezdetben nem tudtunk még annyit a Covid 19-ről, mint most, féléves tapasztalatok alapján. Ma már megállapítható, hogy a teljeskörű „lock down" túlzott volt, bár el kell isemrni, hogy az akkori tzdományos tudásszint ezt sugallta. Nyilvánvaló, hogy nem csak egy tudományos vélemény van és a virológusok – mint ahogyan más kutatási területek tudósai – különböző álláspotokat kéviselnek. Van mindig egy tudományos main stream, amivel nem mindenki ért egyet.

Ezt a megkérdezett kormánytanácsadó szakember is igazolta. A virológia mai tudása alapján ő ma vállalja a felelősséget, hogy 5 napra csökkentsék a karantént, mert időközben kiderült, hogy a korona-fertőzött a betegség kitörése után 5 nap után már nem fertőz. Egészségügyi szempontból eredményesnek volt mondható a német gyakorlat, bár a más utat járó Svédországra is végül hasonló statisztikák jellemzőek. Magyarán több út is vezethet Rómába. Ugyanakkor az is látható., hogy a gazdaság rettentő károkat szenvedett, és még nem ismerjük az állami segélycsomag népgazdaságra gyakorolt közép- és hosszabbtávú hatását. Minden esetre egy második hullám esetén sem a gazdaság, sem a lakosság nem viselné el mégegyszer a korábbi megkötéseket és a velük járó gazdasági visszaesést.

Ennek tükrében Guérot hangsúlyozta, hogy rendszeresen felül kell vizsgálni a meghozott intézkedéseket, mert a tudomány szisztematikusan felülírja önmagát és ami helyesnek bizonyult korábban, az esetleg túlzott korlátozássá válik később. Pl. a 2001-es terrortámadás után hoztak egy sor megszorító intézkedést, amelyek azóta is érvényben vannak. ezek egy része ma már felesleges, mégsem vetette föl azóta senki felülvizsgálatuk és revideálásuak szükségességét.

A járványtagadók és a szélsőjobboldal veszélyeztette tüntetések, megmozdulások mára megmérgezték a légkört és megakadályozzák a legitim vitát. Pedig a kritikának nemcsak helye van, hanem szükséges is, hisz ezálatal érvényesül a demokrácia. Következésképp a normálisan működő demokrácia eltűri, kibírja a kritikát. A jobb kommunkáció igényére utal az is, hogy a mai „Der Tagesspiegel” nagy teret szentel a vitának. Maszkviselés, korlátozások: pro és kontra – egy-egy teljes oldal véleményütköztetés.

https://www.deutschlandfunkkultur.de/proteste-gegen-die-corona-politik-wir-haben-die-kritik.2950.de.html?dram:article_id=483587

ttps://www.tagesspiegel.de/politik/pro-und-contra-zum-corona-protest-wer-den-demonstranten-kumpanei-vorwirft-muss-eigene-politische-abstandsregeln-hinterfragen/26159426.html

ttps://www.tagesspiegel.de/politik/pro-und-contra-zum-corona-protest-die-corona-demonstranten-verdienen-kein-pardon/26159294.html

Olvasható még itt:
https://infovilag.hu/covid-19-megbelyegzett-kritika/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr2016192422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása