Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

„ALAPJOGOKÉRT KÖZPONT"

- gyanus lózunggal

2020. szeptember 08. - pomperyberlin

Napok óta borzolja a liberális kedélyeket Facebookon néhány egész oldalas politikai reklám, amely eredetileg nyomtatott újságokban jelent meg, és plakátként buszmegállókban is látható. A hirdetéseket az „Alapjogokért Központ” közelebbről nem definiált szervezet(?) jegyzi. A hirdetéssorozat különböző háborús motívumainak összekötő lózungja: "Igazság, erő, felemelkedés" , alatta "Együtt tesszük naggyá a Kárpáát-medencét!", jellegük egyértelműen uszító. A tartalomról most nem kívánok szólni, azt már ideológiailag, izlésvilágilag, pszichológiailag, stb. többen többször több fórumon elemzték – többek között itt az Infovilágon is.

Engem az általános felháborodáson túl a dolog jogi és pénzügyi háttere izgat, így körüljártam mindazt, ami az Interneten bárki számára szabad szemmel látható.

A fenti szervezet(?) emblémáját a magyar trikolór és egy oszlop fölötti timpanon-sarok alkotják, ami így együtt valamiféle törvényességet sugall. (Jó reklámgrafikusra vall.)

Honlapjuk is van: www.keszuljetek.hu, amin elérhetőségként mindössze egy email-cím és egy budapesti vonalas telefonszám található, felelős ember, impresszum nincs. Valamint összefüggés sincs az „Alapjogokért Központ" név és a honlapcím között, ami nem feltétel ugyan, de általánosan bevett gyakorlat. Mintha arra viszont lenne szabály, hogy cég, szervezet esetén kötelező az imresszum – épp a felelősség miatt.

Jelen vannak az Instagramon és a Facebook-on. Az Instragram-oldalon található még egy további link, ahol még néhány telefonszám szerepel, vaamint összefoglalás a célkitűzésekről angolol, ill. németül. Továbbá az is, hogy ez egy kutatóközpont lenne mintegy 20 munkatárssal. Feltűnő, hogy nem azonos ez a tartalom a magyar honlappal.

A facebook-oldal információja szerint egy 2013-ban alakult közjogi elemzőintézetről van szó:

„Az Alapjogokért Központ a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tartja elsőrendű feladatának a 21. század felfokozott, a jog területére is kiható globalizációs és integrációs folyamatai, technológiai változásai közepette.

Az intézet működésének emellett nem titkolt célja, hogy ellenpólust képezzen a napjainkban az élet számos területén túlburjánzó emberi jogi fundamentalizmussal és politikai korrektséggel szemben."

Ez utóbbi információs bejegyzés 2020. aug. 19-én született.

A nemtitkolt cél mintha a hirdetettnek fordítottja lenne: szembetűnően nem a lakosság, hanem a hatalom érdekeit szolgája és ez kizárja az objektivitást.

A FB-oldal profilképén kilenc üzletember-küllemű személy látható: hét férfi és két nő, mindenféle hivatalos szervezetekre utaló titulusokkal. Az „igazgató” Szánthó Miklós egyben a 2018-ban alapított Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (ez be van jegyezve) elnöke és a kuratórium elnöke is. A KESMA[i] tulajdonában van egy sor jobb- és szélsőjobboldali média. Szánthó a Pesti Srácokban és az Origón publikál, nyilatkozik rendszeresen.

A honlapon a „videók” gomb alatt megszámlálhatatlan belinkelt riport található (2020 januárjáig visszamenőleg legalább 160 – itt abbahagytam a számolást), jórészt a fotón szereplő központ-tagok tévényilatkozatai. Vagyis a „központ”, illetve emberei rendkívül aktívak.

A Facebook oldalt 2020. szeptember 6-ig 25.708 ember lájkolta, valamint 27.190 követője volt. Megállapítható, hogy a fanclub már sokkal hosszabb ideje ismeri, semmint a kritikusok felfigyeltek és felháborodtak volna rá/rajta.

Semmi utalást nem találtam arra, hogy mi a jogi formája ennek a „központnak”: ez egy cég (kft., rt., egyéni vállalkozás?) vagy közhasznú társaság, esetleg egyesület, vagyis bármilyen bejegyzett szervezet lenne. A kérdésfelvetésnek annyiban van köze a (ha minősíteném: mélyen elítélendő) tartalomhoz, amennyiben nehéz eljárni valaki/valami ellen, ha az jogilag nem létezik. És ezzel el is értünk egy rendszerreleváns jelenséghez: valakik ködös forrásból finanszíroznak egy országos, hangulatkeltő és súlyosan káros kampányt, de csak sejteni lehet, hogy honnan fúj a szél.

Visszaköszön nekem egy mintegy 10 évvel ezelőtti berlini esemény. A filozófusperek és az első médiatörvény idején egy német kulturális rendezvénysorozat meghívott vendégeként kerekasztal-beszélgetésben szerepelt Heller Ágnes és Tamás Gáspár Miklós. Szemtanúja voltam, hogy ott filmkamerával megjelent a királyi magyar tévé és Csillag Ádám. A rendezvény alatt egy Bernauban élő fiatal másodgenerációs magyar CDU-tag városi képviselő német színekben támadólag hozzászólt, a magyar tv-nek nyilatkozott, ahol csak tudott, ellenpropagandát folytatott a két magyar prominens filozófussal szemben és egy sosemvolt szervezet nevében a Reichstag közelében tüntetést szervezett ellenük.

Vicces – egyben bosszantó – volt látni, amint az állami csatorna erre az önmagában magyar szempontból jelentéktelen eseményre költséget nem kímélve komoly stábbal kivonult, csakis a Heller/TGM-kritikával foglalkozott és a rendezvény mellett eltörpülő minitüntetést mint jelentős ellenállást filmezte. Hogy mennyire eltörpült, az Csillag Ádám felvételein volt látható: alig 13 embert tudott a fiatal képviselő mozgósítani. Bizonyítani persze nem tudom, de vélelmezhető, hogy úgy a srácot, mint az egész politikai akciót Budapestről irányították és finanszírozták. Ez az orbáni 2/3 elején volt.

Időközben rátaláltam egy eredetileg 2015-ből származó és tegnap frissített Átlátszó-írásra, ami ugyanezeket a kérdéseket boncolja nálam professzionálisabban.


Így működik a gépezet.

 

FACIT: A kétharmados többség 11. esztendejére beért a propagandamunka és rendkívül eredményesen elhiteti a lakosság jelentős részével, hogy

  1. külföldről irányított nemzetellenes erők tartják megszállva a magyarországi élet minden szegmensét,
  2. ami ellen komoly erőbevetéssel
  3. harcolni kell

Továbbá:

  1. Az indoktrinált tömegnek nem tűnik fel az az ellentmondás, ami egy 11 éve egyre inkább autoriter módon regnáló hatalom és az annak felségterületén garázdálkodó állítólagos megszállás között húzódik.
  2. Nem érzékeli, hogy mesterségesen gerjesztett tömeghisztéria áldozata
  3. Valóban kész a „honvédő” harcra[ii]

 

Ez van.

 

[i] https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%A9p-Eur%C3%B3pai_Sajt%C3%B3_%C3%A9s_M%C3%A9dia_Alap%C3%ADtv%C3%A1ny
[ii] Csak a „békeharc” kifejezést nem aktivizálzák még

Olvasható még itt:
„Alapjogokért Központ” gyanús lózunggal – Infovilág

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr8916194090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása