Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Minek ugat bele, ha nem itt él

A levélszavazás ürügyén

2021. április 13. - pomperyberlin

szavazourna.pngHónapok óta folyik a kampány a külföldön élő magyaroknak levélben szavazási jogáért, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e magyarországi lakcímmel vagy sem. A berlini illetőségű Freie Ungarische Botschaft mozgalom nagy erőbevetéssel küzd érte, amit magam is – nemcsak mint érintett – minden igyekezetemmel támogatok.

A kampányban újra felmerült a kérdés és kiújult az örökzöld vita arról, hogy miért szól bele a hazai ügyekbe az, aki már nem is lakik Magyarországon és nem fizet ott adót. Az Itt Szavazok facebook-oldal is felveszi a fonalat és kéri a szimpatizánsokat, indokolják meg döntésüket. A magam részéről ennek hármas oka van:

  • jogi
  • erkölcsi
  • érzelmi
  1. A választás elidegeníthetetlen, alapvető állampolgári jog, aminek az alapja az állampolgárság. Nem kötődik sem a tartózkodási helyhez, sem az adóalanyisághoz. Magyarországon született állampolgárként el nem vitatható módon, velem született alanyi alapon rendelkezem vele.

  2. A legutóbbi statisztika és becslések szerint kb. 800.000 magyar honfitárs tartózkodik tartósan  Magyarország határain kívül. Jelentős hányaduk él(t) a szabad költözködés nem is olyan régen kivívott jogával és ugyanők állampolgárként választani is jogosultak.
    A történelem évszázadaiban eleink a rabszoltartó társadalmaktól – kisebb megszakításokkal – a kommunizmus bukásáig küzdöttek  a szabad költözködés jogáért.  
       
    noi_valasztojog_m_o-on.PNG
    Slachta Margit beszédet mond a Budai Várban, a Szentháromság-szobor előtt (Forrás: Magyar Kurír)

    Európában a polgári társadalmak létrejöttével egyidős az igény a politikába való széleskörű beleszólásra. Más kontinenseken mindmáig tart a harc az általános választójogért. Ebben a többszáz éves küzdelemben sokan adták az életüket azért, hogy Te, én, minden nagykorú állampolgár szabadon nyilváníthasson véleményt és választhassa meg képviselőjét a mindenkori parlamentben. Ez nemcsak jog, de komoly felelősség. Szerintem, morális kötelezettsége minden társadalmi felelősséggel rendelkező embernek ezzel a joggal élni. Az erről való lemondás az én szememben a köz iránti nagyfokú érdektelenség és a felelősség elutasításának jele.

  3. Jó négy és fél évtizede élek Németországban – rokonságom pedig Budapesten. A Berlini Szalon miatt folyamatosan figyelemmel kísérem a magyar kulturális életet. A múltban évente átlagosan négyszer-ötször fordultam meg Magyarországon. Rendelkezem budapesti ingatlannal, a múlt 35 évben pedig két magyarországi vállalkozást működtettem társtulajdonosként – az egyiket Tokaj-Hegyalján. Ismerem a különbségeket a főváros és a vidék között úgy gazdaságilag mind felfogást illetően egyaránt.
    Láttam már belülről kórházat, idősek otthonát, iskolát, múzeumot, fürdőt, önkormányzati hivatalt, bíróságot, rendőrőrsöt, bankfiókot, könyvelő- és ügyvédi irodát, voltam munkaadó, rendeztem továbbá konferenciát, utaztam személyvonaton, a 4-es/6-os villamoson, beszéltem hajléktalannal a Blaha alujáróban, végeztettem felújítást pesti lakásomban, álltam a söntéspult belső oldalán, lapátoltam szenet éjjel a panzió kőkorszaki kazánjába és részt vettem lakógyűlésen: van tehát fogalmam a közigazgatás, az igazságszolgáltás, az adóhivatal, közszolgáltatást végző, magántulajdonú multik, akárcsak a magánvállalkozók vagy csak stikában feketén dolgozó „szak”emberek, egyszóval a közületek és a magángazdaság – a magyar társadalom működéséről. És van minderről véleményem. Mert 46 év alatt azt is megtapasztalhattam, hogyan működik sok minden hatékonyabban, emberségesebben – egyszóval jobban – a világ szerencsésebb felén. Érzelmileg ez jogosít fel arra, hogy válasszak.
     magyar_europai.png

Húsz-harminc évvel ezelőtt abban az elképzelésben ringattam magam, hogy ha majd nyugdíjas leszek, kétlaki életet fogok élni – amihez az objektív adottságok meglennének. Az elmúlt tíz évben fokozatosan elhalt ez a vágyam. Szeretném hinni, hogy lehetséges megfordítani a negatív trendet. És akkor talán újra feléled bennem a vonzódás az iránt, hogy az év egy részét Magyarországon töltsem.  

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr3116499686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József István Amberger 2021.04.16. 12:03:03

Fura egy világban élünk, amikor olyasmi miatt kell valakinek magyarázkodnia, ami egyértelmű tényeken, szülétéskori szerzett joghoz kötődik.
Még különösebb az, hogy ezt a jogot, amelyet a Parlament pár évvel ez előtt tett lehetővé; - evidensnek, magának értetődőnek tartják.
Szerintem még ahhoz sem kéne, hogy kössük a szavazati jog levélbeni gyakorlását, hogy MINDEN érintettnek legyen saját, személyes hazai tapasztalata az egyes közintézmények működéséről.
Az, hogy magyar állampolgár, s felelősséget érez a köz iránt; jogalapot teremt ahhoz, hogy ÉLHESSEN szavazati jogának olyan gyakorlásával, amellyel egy " újdonsült " kettős állampolgársággal rendelkező személy élhet!

pomperyberlin 2021.04.16. 15:32:43

Valóban azt hihetnők, hogy egy joggal élni normális. Normális országban. De nem az, ezért írtam ezt az eszemefuttatást. Magyarázkodni semmiképp, mindössze informálni szeretnék. Szerettem volna. De az sem lehetséges minden további nélkül --> lásd a folytatást:
pomperyberlin.blog.hu/9999/12/31/a_facebook_es_a_kommentek_termeszete
süti beállítások módosítása