Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Egy futballmeccs margójára

2022. június 16. - pomperyberlin

a_hont_kivont.jpeg

Annamária, kedves,

Te „a hont kivont szablyával óvtad ellene”[1], mármint EG ellen, mire én heves állításaiddal vitába szálltam.

Válaszodra legszívesebben mondatonként reagálnék, de félek, hogy a tételes érvelés során visszaélnék a türelmeddel. Így engedd meg, hogy csak néhány fogalomzavarra hívjam fel figyelmedet.

Valószínűleg nem tűnt föl neked eddig, de többféle módon lehet térdelni.

  • Amivel Te azonosulni tudsz, azt többnyire a templomban tesszük: két térdre ereszkedve összetett kézzel fohászkodunk a Megváltóhoz.
  • Szokás még térdelve megkérni az áhított lány kezét.
  • A túlhaladottan szigorú és avítt pedagógia sarokba térdeltette – ad absurdum kukoricaszemekre – a szófogadatlan gyereket. Ez persze nem önkéntes.
  • És van a legújabb antirasszista tiltakozó megnyilvánulás, amikor a saját himnusz alatt féltérdre ereszkedve, egyik kezét a szívén tartja a futbalista, vagy a térdére támaszkodik az alkarjával. Ez egy teljesen másféle szimbólumrendszer, de ezzel most nem foglalkoznék részletesen.

Egyikkel sem kötelező azonosulni.

Azt mondod az utóbbira: „a mi nemzetünk ennek nem híve”. Honnan tudod ezt ilyen biztosan? Mármint, hogy az egész nemzet? Szerintem csak abban van konszenzus, hogy a Himnusz alatt állunk. Nota bene, minden nemzet himnusza alatt. De a térdelésről eddig nincs egységes vélemény. Már csak azért sem, mert a jelenség újkeletű és nem történt erről eddig semmilyen közvéleménykutatás. Ha valaki nem ütközik meg veled együtt ezen, az szerinted eleve nem része a nemzetnek?

Visszaolvastam és nem találok EG szavaiban semmi arra utalót, miszerint szégyellené magyarságát. Az, hogy nem büszke valamire, amiről nem tehet, messze nem azonos a szégyenérzettel. Avagy ha valaki esetleg nem lelkesedik azért, amiért Te, az szerinted egyértelműen a megvetést jele? Ennyire bináris lenne a világ? A dolgok nem csak fehérek vagy feketék, a szürkének 1000 árnyalata van.

Magyarnak lenni adottság, de igazad van: lelki kötődést is jelent. Azt viszont nem értem, hogy ez mennyiben áll ellentétben az európaisággal. M.o., a Kárpátmedence szerinted nem Eu-ban van? Tudtommal a magyarság is osztozik Európa közös kulturális alapjaiban, aminek bölcsője az antik görög demokrácia és kultúra, 2000 éve a kereszténység dominálja, fontos eleme volt a reneszánsz, a reformáció, majd a felvilágosodás, a 19. sz-ra kialakult nemzetállamok és demokratikus mozgalmak, az ezekre épülő értékrend, tolerancia, kisebbségek védelme, stb. Kicsit részletesebben itt. Mik azok a nézetek, amik szerinted mocskosak az eu-i szemléletben, amiktől Te személy szerint elhatárolódsz? Mire fel ez a harcias, sőt, egyenesen ellenséges hang?

 

A kommenteden túl az oldaladon látható fényképek alapján is felötlik bennem ez a kérdés. Gondolok itt a kokárdás szlogenre.

Nyilván nem tudatos benned, de a közösségi média nyelvén írott szövegben a felkiáltó jel, „!” = ordítás. Itt a fényképen a felkiáltójeles mondat előzmény nélkül áll, vagyis nem reakció, vagy válasz valamire. Továbbá az "igenis" szó toporzékoló nyomatékot sugall. Ebben a formában ez így egy hangsúlyosan támadó mondat. Mi végre ez az agresszió? Ki/mi ellen? Miért ab ovo támadni? Az állítás egy érzésre, személyes állapotra vonatkozik, ami legitim, és szubjektív. Kétségbe vonta bárki is az állítást, hogy jó magyarnak lenni? Megfogalmazója kivel/mivel szemben érez bizonyítási kényszert? Miért? Mi ennek az oka 32 évvel a rendszerváltás után? Mi az értelme?

Nem ismerjük egymást, így őszintén kérdezem, hogy milyen kisebbségi sérelmek érnek téged ma, 2022-ben, az egyik legnagyobb magyarlakta erdélyi városban, Marosvásárhelyen, amik ekkora indulatokat váltanak ki belőled – a június 3-i  posztod, a pünkösdi útravaló (Vass Albert idézet) ellenére?

 

_______________________________________________________________________________

[1] Nem tudom, Vass Albert és Tamási  Áron mellett József Attila is része-e az erdélyi magyar irodalmi kánonnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr1117859207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása