Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

1. Alternatív fűtési kísérlet[1]

2022. szeptember 25. - pomperyberlin

Tekintettel a tekintendőkre, valamint az összes körülményt mérlegelve, továbbá tuggyuk-ki-miatt – egyszóval a ház ura már hetek óta készül, hogy reanimálja történelmi kályháinkat.

betomott_lyuk.jpg

 

Első lépésként a zöld kandalló oldalán évek óta tátongó lyukat kívánta betömni. A tegnapi napon a pincében körfűrésszel mm-pontossággal megfelelő méretű téglát/követ vágott, azt behelyezte: passzolt, sőt, „saugend”, ahogy a német mondja, azaz hajszál se fér közé. Ezt követően körbeszigetelte a hetekkel ezelőtt beszerzett agyaggal. Majd begyújtott.

 

 

 

 

 „Und jetzt kommt΄s interessant”[2]: pillanatokon belül vágni lehetett  a füstöt, és ez nagyjából ugyanaz az állapot, amit a javítás előtt is már legalább egy évtizede tudtunk produkálni. De most máshonnan jött. Illetve nem tudni, lehet, hogy eddig is onnan. Honnan is?

ventilator.jpg

szelloztetesjpg.jpg

Addig is, amíg erre fény derül, és mert jól felszerelt háztartás vagyunk, felhozta a ventilátort, meg a kétéltű víz/porszívót. Utóbbi fordított üzemmódban beszívja a levegőt és az ablakon át kilógatott csövön kifújja.

 

 

 

A képek sajnos nem tudják visszaadni a ventilátor pörgését, a szivattyú hangját, a kereszthuzatot és a füstszagot. Azt tessék hozzáképzelni.

kereszthuzat.jpg

 

 

 

 

 

De megint szerencsések vagyunk:

  • Kint 15-16 C° volt. Plusz.
  • Minthogy a füst konzervál, hosszabb életűek leszünk, ez már biztos!
  • Én alapállásban és különösen, hogy a ház ura ilyen sokoldalú. Egyfolytában csodálom, hogy mi mindent tud és mi mindenre képes! (Közben végtelenül sajnálom, hogy ezt a nagy erőbevetést eddig csekély eredmény koronázta.)

 

 

Mára is maradt örömünk: 24 órával később még mindig tábortűzre és füstölt szalonnára emlékeztető szag uralja a földszintet. Tiszta nosztalgia.

A kutatást a füst eredetéről folytatjuk. Lehet, hogy egy kürtőszelepen múlik, amit még meg kell találni … De nem adjuk föl.

 

----------------------------------

[1] Azért az első, mert vélelmezhetőleg több is fogja követni
[2] Idézet Fritz Muliar osztrák konferanszié albumjából: rendszerint ezzel a frázissal vezette be az anekdota poénját. Jelentése értelemszerűen: Figyelj, most jön a lényeg!

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr7617938894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása