Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Karácsonyi pálmánk

2022. november 20. - pomperyberlin

A karácsonyi hóesés – már úgy értem, az az idillikus kép, amit konzekvensen a szeretet ünnepével asszociálunk, noha errefelé fehér karácsony csak tíz-tizenöt évenként fordul elő – szóval, ez az igazi, téli havazás már tegnap, november 19-én bekövetkezett. Természetesen nem marad ez így: a jövő hétre a meteorológusok jócskán pluszfokokat jósolnak.

A hótól függetlenül november elején-közepén be szoktuk vinni a teraszról a nem fagyálló növényeket, leander, pálma, muskátli, vízililiom, kamélia, stb. Férjem minden évben elmondja, hogy a pálma kibír néhány mínusz fokot, és valóban, élénken emlékszem a szenzációszámba menő fotóra jónéhány éve a Cannes-i tengerparti pálmasétányról tíz centis hótakaró alatt. Bizarr kép volt.

havas_palma_2_1.jpg

 

Mindezt azért írom, mert a jövendő hidegre való tekintettel kedden be is vittük a télikertbe a fent nevezett növényeket – a pálma kivételével. Mert a Berlini Szalon december 10-i estjének akkora a vonzereje, hogy az immár két előadásra összesen 125 érdeklődőt igazoltunk vissza (a várólistán további 10 fő áll), másszóval nem szeretném a helyproblémát még a pálmával is növelni.

 

Ezért, hivatkozva a teremtés rám jutó koronájának évente ismétlődő megjegyzésére, háztartásunk legnagyobb dísznövényét csak a szalonest után szándékozom behozni. (Helyesebben inkább behozatni, mert ez komoly logisztikát követelő többszemélyes művelet, amiről már beszámoltam két éve.) Ez viszont ellentmond annak a haladó hagyománynak, hogy kedvencünket első ádventre feldíszítjük.

havas_palma_3.jpg

 

De nem ez a baj, hanem, hogy tegnapelőtt éjjel mínusz hat fok volt. Utánanéztem és megtudtam, hogy a Kanári szigetekről elnevezett, mert onnan importált datolyapálma védő- és óvintézkedés nélkül mínusz öt fokra van hitelesítve, ugyanakkor idősebb példányok a nagyobb hideget is elviselik. És én pont erre építek.

 

A miénket ugyanis 41 éve adoptáltuk. Hogy akkor mennyi idős volt, azt pontosan nem tudom, de életkorát minimum 45-re saccolom, ami – a fentieket szentírásnak tekintve – az idősebb, azaz ellenálló kategóriába tartozik. Különben a mínusz öt és hat között nem olyan jelentős a különbség – győzködöm magam napok óta.

 

Tegnap délután több órán át hullott a hó, ami ma folytatódott +0 C° mellett, így beállt a karácsonyi képeslap-feeling. Kinéztem az ablakon és eszembe jutott a bizarr havas fénykép Cannes-ból.

 

U.I. 1. A hóesés enyhébb hőmérséklettel jár. Általában.
          Remélem, így lesz dec. 10-ig!
U.I. 2. Ha túléli, végre nevet adok neki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr4217983120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása