Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Ingyen maszk

2020. december 17. - pomperyberlin

maszk.jpgValahogy a hír elment mellettem. Valószínűleg, mert nem érzem magam sem öregnek, sem nyugdíjasnak, sem rizikócsoporthoz tartozónak. Mindenesetre ma délelőtt csöngetett a harmadik szomszédunk és átnyújtott egy zacskót, benne hat, új típusú maszkkal. A felesége patikus, aki úgy döntött, hogy nekünk, mint törzsvásárlóknak – valóban már 35 éve csak ebbe a gyógyszertárba járunk, mivel úgy érezzük, ennyivel tartozunk a jószomszédi viszonynak – szóval, hogy házhoz szállítja azt, ami jár.

Nagyot néztem, mert nem tudtam róla, hogy bármi is járna – főleg ingyen, ráadásul a patikából.

Az állami karácsonyi ajándék, az FFP2, a szakértők szerint sokkal biztonságosabb a mezei változatnál, vagyis mint az előző, amit a járvány első fázisában szintén ugyanebben a patikában szereztünk be: 15 db mosható textilcsodát – a cégnek.

Mindenesetre ma meg voltunk lepve és nagyon köszöntük. Megjegyzem, már feltűnt eddig is, hogy vannak az enyémnél vélelmezhetően jobb, mert jobban az arcra tapadó, tehát szemüvegeseknek kényelmesebb változatok is. Nos, amit ma kaptam, az pont ilyen.

Este utánanéztem az interneten és valóban: tegnap óta vehetik át a jogosultak a kormány, illetve az egészségügyi miniszter, Jens Spahn jóvoltából az ország összes gyógyszertárában az első három, ingyenes maszkot. A rendelet szerint 15 jár, most tehát az ötöde, a többi majd az új esztendőben. A hírek szerint kapunk majd két utalványt 6-6 darabra.  

Közben mindenütt olvasható, hogy a Merkel vezette szövetségi kormány elaludta a problémát, hogy nem készült föl idejében, meg hogy … Gond van az online oktatással, nem világos, hogy medig fog tartani a kényszerszünidő, már pedzegetik, hogy érettségiig nem tudják majd leadni az egész tananyagot, … és ami nekem még iskoláskorú gyerekem nem lévén most nem jut eszembe. Persze. Nyilván. Aztán az is baj, hogy a korona-segélycsomag, illetve az erre felvett hitelek gazdaságilag visszaütnek majd. Készséggel elhiszem.

Másutt azt elemzik, hogy a gazdaság teljes leállítása milyen következményekkel jár, hogy fenyeget a tömeges csőd, nagyok az elbocsátások a kulcsiparágakban. A Lufthansa, pl. valószínűnek tartja, hogy a nagyszabású állami segítség ellenére mintegy 1000 embert lesz kénytelen elbocsátani. A pilóták különösen nehéz helyzetben vannak.

Adalék ehhez fűtéselszámolással foglalkozó vállalkozásunk életéből: nehéz jó munkaerőt találni. Szerencsénkre sikerült szerelési feladatokra külsúsként megnyerni egy sportbarátot, aki egyébként főállásban pilóta. Volt munkahelye, az Airberlin légitársaság néhány éve tönkrement, az Easyjet átvette őt, de most ott is nagy elbocsátások vannak. Másodállása (pilótakiképző) megszűnt. Felesége légi utaskísérő volt, jelenleg a hároméves ikrekkel főállású anya. Családfenntartóként nehéz a férj helyzete, mert tanult szakmájában sehol sem tud elhelyezkedni…

Mindenesetre határozottan meghatódtam maszk-ügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr6016347422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása