Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

A női politikusok karrierje Nyugaton

2020. december 22. - pomperyberlin

Széky János A magyar nő karrierjének kulcsa  címmel cikket közöl a paraméterben. Ebben pozitív példaként hivatkozik egyes nyugateurópai női politikusok karrierjére. Az írás mondanivalójával, lényegével messzemenően egyetértek. A nyugati pozitív példákkal azonban jobb óvatosan bánni. Az olyan felvilágosult, polgárosodott és Magyarországhoz képest erősen liberális országokban is, mint Németország heves társadalmi ellenállást tud időnként kiváltani egy-egy kiemelkedő női karrier. Nem mintha a társadalom nőellenes lenne.

ursula_von_der_leyen_deutschland_de.jpg

(A kép forrása: deutschland.de)

Ursula von der Leyen a legfelmutathatóbb karrier szempontjából – Széky is őrá hivatkozik elsőként. Nos, azt azért tudni kell az EU vezetőjéről, hogy ő a hajdani élvonalbeli Európa-politikus, majd 1976-1990 között alsószászországi CDU-s miniszterelnök – sokgyerekes és tehetős – Ernst Albrecht Brüsszelben született lánya, aki már kiskorától közvetlen közelről figyelhette az országos és nemzetközi politikában való forgás csínját-bínját és egész életében nemzetközi porondon mozgott. Ursula von der Leyen először közgazdasági diplomát szerzett (Göttinga, London School of Economics), majd elvégezte a hannoveri orvosi egyetemet és kórházi asszisztens orvosként dolgozott. Orvos és egyben üzletember férjét 1992-1996 között a Stanford University alkalmazta, ahová a család követte. Ursula von der Leyen. 1998-2002 között tudományos munkatárs a hannoveri Egyetemen.

Ursula von der Leyen. egyik bátyja a Deezer streaming szolgáltató feje, egy másik a müncheni Aurelius befektetőtársaság felügyelőbizottsági tagja, egy harmadik karmester. Már az amerikai dédmama is két híres politikus és ültetvénytulajdonos család sarja volt.

Ursula von der Leyen. 2001-től foglalkozik aktívan politikával. Férje, hét gyereke, szakmája és a politika  mellett kedvenc hobbija a lovaglás. A von der Leyen család 2007 óta a 2014-ben elhunyt Albrecht papa Hannover melletti birtokain él. Az „Anwesen”, a birtok,  ahogy a Vikipédián olvasható, több, mint egy kertvárosban álló családi ház nyúlfarknyi telken. Már ennyiből is kiderül, hogy nem egy szokványos, lakótelepről érkezett többgyerekes dolgozó nőről van szó…

Amikor Ursula von der Leyen az első Merkel kormány családügyi minisztere lett, több interjúban hangsúlyozta, hogy a gyerek, a család és a karrier igenis összeegyeztethető és gyakran a saját személyes példájára hivatkozott. A lapok közöltek családi fényképet is a hét gyerekkel és a férjjel, valamint a lábuk előtt heverő kutyával a kúria kertjében. A felvételek engem az angol királyi család hivatalos fotóinak jellegzetes beállítására emlékeztettek.

Ez sokaknál kiverte a biztosítékot. Így könnyű – mondták. Senki nem vonta kétségbe Ursula von der Leyen eszét, rátermettségét, szorgalmát, igyekezetét – bár utóbbi nekem az örök stréber ambiciózusságát juttatta eszembe. Józanul gondolkodó és felelős politikus ilyen háttérrel nem állítja magát – mintegy felemelt újjal, kvázi mások számára morálisan kötelező módon – követendő példának. Finoman szólva nem túl empatikus. A nyílt felháborodás-hullám után soha többet nem publikáltak róla hasonló családi fényképeket, az öntelt, kioktató példamutatás is alábbhagyott.

(Nem ennek az írásnak a témája, de azért emlékezzünk csak vissza, hogy ennek a nagyívű karriernek folyamatosan voltak árnyoldalai is. Például egy plágium-panasz a doktori disszertációját illetően, ami aztán jelentéktelen mértékűnek bizonyult. Majd egyik minisztérium[1] éléről lépett egy másik fontos tárca[2] vezetői posztjára, majd megint följebb[3] mindenütt káoszt, megmagyarázhatatlan kiadásokat, tisztázatlan részleteket hagyva maga után. Jelenlegi kinevezése egy személyekkel történő politikai sakkozás eredménye, ha úgy tetszik, a lett a nevető harmadik. Miközben egyelőre megúszta a Honvédelmi Minisztériumnál hátrahagyott problémák miatti felelőségrevonást. Régen ezt úgy mondták: felfelé bukott. Majd az idő dönti el, hogy Ursula von der Leyen. valóban a megfelelő ember-e az EU élén.)

Elrettentő női karrier-példa a Sarkozy-kormány  legalább ilyen ambiciózus és rövid ideig igazságügyi miniszterasszonya, Rachida Dati. A marokkói kőműves apa és algériai anya kilenc gyerekéből a második ritka nagy karriert futott be a Franciaországban igencsak lenézett ú.n. megrebi bevándorlók gyerekeként. A recept a kiemelkedő ész, erős akarat, jó adag szemtelenséggel párosuló talpraesettség és sok szerencse egyvelege. Közgazdaságtudományi diplomáját kiegészítette egy mesterrel a közjog területén. Simon Veil tanácsára még elvégezte a Nemzeti Bírói Szakegyetemet is és államügyészként dolgozott.

A Nicolas Sarközy irányította belügyminisztériumban 2002-től bevándorlási felelős, majd ő vezette Sarkozy választási kampányát és a győzelem után megkapta az igazságügyi tárcát. Összesen öt év szakmai munkával a háta mögött Dati volt Franciország első arab származású minisztere. Eddig az egyértelmű sikertörténet példaértékű az alacsony sorból jövő, mit több, migráns hátterű nők esélyegyenlőségére.

rachida_dati_tellerreport_fr-768x384.jpgÉs ekkor bújt ki a szög a zsákból: hivatalba lépése után két hónappal négy közvetlen beosztottja mondott föl személyes okokból, az első hónapokban összesen heten hagyták el a kabinetet – miatta.

(a képen; forrás: tellereport. com)

Kislányát 2009. januárjában szülte meg. Hónapokig foglalkoztatta a nyilvánosságot az apa kilétének kérdése. Nem a szexuális erkölcs volt a  téma, hanem a szokatlan titkolózás. Az még nagyobb port vert fel, hogy a szülés után néhány nappal visszatért az íróasztalához. Ekkora fokú szakmai ambíció, karrierizmus, ami határtalan erőszakossággal és empátiahiánnyal párosult, még a női karrier szempontjából Németországnál jobban álló franciák számára is túlzásnak tűnt föl. Az állandósult panaszok miatt végül a kormányfőnek is terhessé vált. Sarkozy 2009 júniusában átalakította kabinetjét és megvált Rachida Datitól, aki lovat váltva átigazolt az Európai Parlamentbe az Európai Néppártok frakciójába. 2008 óta a párizsi 7. kerület polgármestere.

Dati mintakarrierjével igazán szolgálhatna követendő példának. Elvileg. De az eddigi életút, az elismerést érdemlő csúcsok dacára aligha az: képességeivel, határtalan ambíciójával, szorgalmával ellentétben fellépése nem szimpatikus, agresszivitása, összeférhetetlensége taszító.

Másszóval itt sem mind arany, ami fénylik. Vagy egy másik aranyigazság szerint kevesebb több lett volna.

 

[1] Család-, Időskorú, Nőügyi és Ifjúsági Minisztérium
[2] Munka- és Szociális Minisztérium
[3] Honvédelmi Minisztérium

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr7416354912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása