Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Üzbég - Magyar Burgonyakutató Központ Üzbegisztánban

2021. április 02. - pomperyberlin

1617117164-temp-djejag-20210330-815-543-90-zc.jpg

Installáció burgonyafajtákból, emléktáblával – Forrás: Nagy István agrárminiszter közösségi oldala

Nagy érdeklődéssel olvastam, hogy Shavkat Mirziyoyev, Üzbegisztán elnöke, valamint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kezdeményezésére létrejött az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ. Erről számolt be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán - bővebben a telex.hu-n. Különösen megszólított a közzétett fénykép. Valljuk meg, a kutatóközpontra csak a jobboldali tábla utal, a látvány inkább egy őstermelő reklámstandjára hajaz.

Mindez, főleg a felirat eszembe juttatta a másfél évvel ezelőtti üzbég körutam utolsó állomását egyben az ország egyik legszebb látványosságát, Xiva-t (Khíva). A Karakum sivatag hajdani oázisa, a városfalon belül található óváros, illetve egyes épületcsoportja a világörökség része. A zömében középkori és 19. századi csodás épületeket az országra jellemző módon itt is folyamatosan restaurálják – helyesebben inkább újraépítik – a műemlékvédelem Nyugat-Európában uralkodó felfogása szerint néha ugyancsak megkérdőjelezhető módon.

20191117_123229-min.jpg

Az egyik városkapu helyreállítását a kínai állam finanszírozta, amiről kikerülhetetlen módon feltűnő méretű és mennyiségű reklámtábla tájékoztat: a látogató óhatatlanul ebbe a propagandaanyagba botlik - ha akar, ha nem. Kína eddig nem jótékonyságáról és a műemlék-védelemben alakított kimagasló szerepvállalásáról volt közismert. Köztudott továbbá, hogy nincs csak úgy, l'art pour l'art kínai ajándék.

 20191116_152221-min.jpg

Ez jutott most eszembe a fenti tudósításról, miközben ez a kis krumplisbódé sem méreteiben, sem egyébként sem hasonlítható a kínai önkéntes műemlékvédelmi együttműködéshez. De még nem látom át, mi a magyar állam valós célja e nemes gesztussal.

Annyi régóta tudható Üzbegisztánról, hogy mindenekelőtt nem a krumplijáról, hanem a gyapottermesztésről, gyapot- és selyemtermékeiről híres, valamint a történelmi Selyemút mentén hatalmas gázlelőhelyei vannak. Amúgy kulturálisan szerfölött izgalmas ország. Ha megint lehet utazni, feltétlenül ajánlom. Orosztudás előnyben.  

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr3516487994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása