Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

„Mondd, Te kit választanál” *

2021. október 09. - pomperyberlin

choice-g63cf71341_1920.jpg

Nem értem az embereket. Az ellenzék, ill. akiket én ebből a körből ismerek, csupa értelmes ember. Hogyhogy nem látják azt, ami kézenfekvő?!

Abban, ugye, egyetértünk, hogy amennyiben el akarja az ország kerülni a totális katasztrófát, úgy Orbánnak mennie kell. Nevezzük ezt rövidtávú célnak. Középtávon pedig kívánatos lenne, hogy egy demokratikus érzelmű, felvilágosult, tisztességes, rátermett ember álljon a kormány élén, egy, a szó legnemesebb értelmében vett államférfi – aki természetesen nőnemű is lehet.

Namármost ki lehet az esélyes a rövidtávú cél elérésére? Ennek megítélésénél, szerintem, mindannyiunkat a következő 3 szempont befolyásol:

  • Objektív kvalitások szerinti felkészültség, rátermettség. Ennek a szempontnak szerintem Dobrev Klára felel meg leginkább.
  • Személyes szimpátia. Ez nálam Karácsony Gergelyé, rá is szavaztam.
  • Függetlenül az előző két ponttól kinek van esélye megnyerni az országos választásokat. Ez pedig Márky-Zay Péter. Függetlenül attól, hogy a mindenkori ellenzéki választó szereti-e őt vagy sem.

A jelenleg megjósolható erőviszonyok a kormánypárti és ellenzéki szimpatizánsok között fele-fele arányban állnak 1-2%-os ingadozó eltéréssel. Orbánnal szemben csak az a jelölt győzhet, akinek sikerül a FIDESZ eddigi szavazótáborából lehetőleg minél több embert a maga oldalára állítani. Ettől a javarészt vidéken élő bizonytalan tömegtől függ a választás kinenetele. Feltételezvén, hogy az ellenzék szimpatizánsai mindenképpen az ellenzék közös jelöltjére szavaznak – bárki is legyen az –, a rövidtávú cél, azaz az Orbán-rezsim megdöntése nem rajtuk, hanem ezeken a jobboldali érzelmű, de Orbánban csalódott százezreken múlik, akiket sem a (fő)városi értelmiséget képviselő Karácsony, sem a férje árnyékától önhibáján kívül élete végéig megszabadulni képtelen Dobrev nem tud elérni. A tavaszi országos választások szempontjából irreleváns, hogy az ellenzékiek körében ők mennyire népszerűek, a végeredmény nem a hozzájuk vonzódó ellenzéki választókon fog múlni. Még egyszer: mindegy, hogy ki mit gondol Dobrevről vagy Gyurcsányról vagy a DK-ról: a lakosság jelentős része számára ők „no go” – ezt objektívan látni kell.

Lehet Márki-Zayt szeretni vagy nem szimpatizálni vele. Nekem, mint az előbb írtam, nem a szívem csücske. Lehet kritizálni egyes korábbi nyilatkozatait – vagy amit a sajtó azokból hangsúlyosan kiemel – vagy nagyképűnek tartani az utóbbi napokban tett kijelentéseit – én utóbbiakat inkább a reálpolitikus érvelésének tekintem, nem öntömjénezésnek. Ha tetszik, ha nem, igaza van: kettejük közül országos szinten ő az esélyesebb.

Ezen a ponton minden felbőszült Márky-Zay-kritikusnak és Karácsony visszalépését elítélő ellenzékinek, valamint Dobrev-szimpatizánsnak szeretettel  figyelmébe ajánlom Kőszeg Ferenc az Átlátszóban publikált áprilisi nyugodt hangvételű, objektív és értelmes, „kortes” cikkét.

* István, a király, Szörényi/Bródy, Illés együttes, 1983

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr1216715940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása