Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Hogyan lehetséges?!

2022. április 14. - pomperyberlin

soldier-1682561_960_720.jpg

Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.
Radnóti Miklós: Töredék, 1944. május 19.

 

 

 

Az ukrán katonai helyzettel kapcsolatos hírek böngészése naponta több órámat köti le. Ilyen közelről még sose figyeltem háborút. Ez nem fizikai, hanem információs, szellemi és érzelmi érintettséget jelent. Sokkal jobban megvisel lelkileg, mint eddigi életem összes háborús eseménye.

A Kijev közeli területekről visszavonuló orosz csapatok okozta borzalmak az egész világot megrázták. Erről így ír a !!444!!!

Kijev a Kijevi Rusz bölcsője, vagyis orosz szemmel a "miénk". Az ott élők szintén a „mieink”. Akkor ez hogyan lehetséges?! Leitatják, bedrogozzák a katonákat előtte? Nincs egyiküknek se anyja, húga, szerelme, lánya, nőrokona?! Mitől válnak békében normális emberek vadállatokká? 

Állítólag van ilyen, nem az első eset. Emlékszünk szüleink, nagyszüleink 2. VH-s történeteire. A szovjet katonák mögött 1945-ben már 4 év háború és nélkülözés állt, de most? Mitől aljasodik úgy le az ember, hogy kéjjel öl?! Magyarázza ezt el nekem egy pszichológus!

Nem, nem „megértő” mentegetésre, felmentésre vágyom, hanem ok-okozati összefüggésekre, logikus magyarázatra. Válaszra, például az alábbi  kérdésekre: 

  • Kik ezek a harcosok, főállású katonák-e? (Tudtommal sorkatonákat elvileg tilos bevetni.)
  • Honnan, milyen társadalmi rétegből rekrutálódnak, milyen iskolázottsággal
  • Milyen katonai "nevelést", kiképzést kaptak? (Esetleg nem kezelik őket emberként és a napi megaláztatást így adják tovább, …)
  • Valóban van vodka és drog? (Ahogy tudjuk, máshol is szokás volt a kivégző osztagoknak a bőségesen pálinkát osztani az esemény előtt.)
  • Ideológiai nyomás alatt állnak?
  • A háborús helyzet eleve a legalantasabb ösztönöket váltja ki a résztvevőkből, de miért is?
  • .. stb.

A fenti listából néhány pontra máris találtam választ:

  • Timothy Snyder: Orosz útmutató a népirtáshoz
    Eszerint mindenki „náci”, aki ukránnak vallja magát és nem kíván orosszá válni. Ők, akárhány millióan is vannak, irtandók, de minimálisan elhurcolandók, száműzendők, megalázandók, gyerekeik átnevelendők. Éspedig egy központi, felülről elrendelt állami ideológia alapján. Az útmutatást a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a bucsai vérontás nyilvánosságra jöttének napján jelentette meg.
  • A végrehajtók pedig ezek a katonák.

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr7317807641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása