Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Szenzációs filmet láttam!

2022. július 19. - pomperyberlin

meine_stunden_mit_leo.jpg

 Foto: -/Wild Bunch Germany/dpa

Meine Stunden mit Leo vagy eredetiben  Good Luck to You, Leo Grande szerintem a nyári filmszezon csúcsa és mindenkinek ajánlom, de különösen a nőknek 50 fölött, meg alatt, és a férfiaknak minden korban.

A vígjátékként hirdetett angol kamardarabban a csodás Emma Thompson a maga 63 évével, szépségoperációk nélküli, korának megfelelő küllemével egy nyugdíjas özvegy hittantanárnőt alakít, aki most végre meg szeretné tudni, hogy milyen az igazi, felszabadult szex, és ki akar mindent próbálni, amire több évtizedes unalmas házassága alatt nem került sor. Erre a célra bérel egy hotelszobát és megrendel egy escort-boyt.

Nancy mindent előre aprólékosan megtervez, kontrollmániás, tele előítéletekkel. Megszokta, hogy az osztály előtt állva ő uralja a helyzetet, itt azonban zavarban van, és ez folyamatosan akadályozza abban, hogy felszabadultan átadja magát a spontán élvezetnek, amit keres. Ebből a feszültségből és kettősségből rengeteg vicces helyzet adódik, ezek végig kísérik a másfél órát. De a film a sok komikum ellenére több síkon is komoly kérdéseket feszeget.

Emma Thomson utolérhetetlenül nagyszerű, szorongásaival, előítéleteivel együtt hiteles, szeretetreméltó. A sármos, jóképű, elokvens, szuverén, minden helyzetet gyakorlott biztonsággal kezelő Leo Grande kitalált pszeudo-figuráját a fiatal Deryl McCormack szintén kiválóan alakítja, és mindvégig a filmsztár színésznő egyenlő rangú partnere. A négy találkozás során végül mindent nevén neveznek, de a kamera csak sejtet, semmi nem közönséges vagy természetellenes, gusztustalan.  

A film csúcspontja az utolsó beállítás, amikor Emma Thompson mozdulatlanul percekig szemléli magát meztelenül a tükörben. Megvallom, én erre nem lennék képes. Mármint, hogy belegyezzek egy ilyen felvételbe. A színésznő úgy nyilatkozott, hogy ez jelenet volt számára a legnehezebb: reflexszerű hasbehúzás, kényszeres, ösztönös eltakarási kísérlet nélkül, mozdulatlanul végignézni saját magán, tudomásul venni a látványt, és nem értékelni azt, belenyugodni, hogy ez természetes. A forgatás során külön gyakorolták a meztelenséget. A színésznő szerint ez nagyon hasznos volt. Úgy hitte, hogy a tökéletes alkatú férfikollégájának ez nem okozhat gondot, de a teljes meztelenség soha senkinek nem könnyű.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr817886589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása