Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Harmonikusan zajlott a Szenteste

2022. december 26. - pomperyberlin

20221224_133351.jpg

 

 

A harmóniához nyilván az a kivételes dolog is hozzájárult, hogy önálló életem (háztartásom) elmúlt 47 éve alatt most először sikerült mindent (ajándékok kitalálása, beszerzése, becsomagolása, a Szenteste részleteinek megtervezése és kivitelezése) időben elkezdeni és befejezni, így elmaradt a szokásos stressz, nem esett ideges szó, minden ideálisan zajlott: valóban beállt az évekkel ezelőtt elkeseredetten idézőjelbe tett "boldog, békés, várakozás". No, meg rájöttem, hogy nem kötelező az annak vélt teljes program.

20221224_135049.jpg

20221224_135128_1.jpg

 

 

 

Igyekszem változatlanul tovább örökíteni családi hagyományainkat, de azért egy-kettőről menet közben lemondtunk.

 

 

Pár évvel ezelőtt pl. családi közvéleménykutatást tartottam, aminek eredménye szerint nincs igény sem kocsonyára, sem bejglire.

A gyakorlati megvalósítás lehetőségeit szintén megvitattuk -- >  

Idei kompromisszum:

  • Délutáni hosszas angyalvárás a könyvtárszobában karácsonyi sütemények mellett: nem kisgyerekkompatibilis – mellőzve. Helyette a moabiti templomok végiglátogatása a gyerekprogramok miatt, amiről viszont utolsó pillanatban én mondtam le – átmeneti kimerültség okán.
  • Gyülekezés nálunk hatkor. Gyors tea és rövid angyalvárás a könyvtárban.
  • Bár az Angyalka közismerten az ablakon repül be, Janó minduntalan kiszaladt a lépcsőházba ajtót nyitni.
  • Angyal bentről csenget.
  • Fa megcsodálása, jókívánságok, ajándékok kicsomagolása.
    (Lukács evangéliumából a megfelelő passzus felolvasása, és az azt követő ima közkívánatra mellőzve.)
  • Vacsora Pompéry-tradíció szerint: Simkó-féle krumplisaláta, kaszinótojás franciasalátán, hidegtál, sajtok, majd a gyerek lefektetése után (nagyon nehezen ment) karácsonyi édességek egy részének (inkább csak tradícióból, semmint éhség okán) szimbolikus fogyasztása.

20221224_134103.jpg

20221224_194027_0.jpg

 

Szeretem megadni a módját

 

 

 

 

 

 

Szép, harmonikus, békés, meghitt Szentesténk volt.

Karácsonyfagyújtáskor meleg étel, halászlé nálunk sose volt hagyomány, a rokoni összejövetelek is mindig hideg vacsora mellett zajlottak. A töltött- és/vagy kolozsvári káposztát csak magunknak, ünnepek előtt, alatt után.

Az ifjú család nálunk éjszakázott, majd ma ebéd után távoztak a Hessen-i nagyszülőkhöz. Onnan továbbmennek barátokkal szilveszterezni és csak 3-án jönnek vissza.

Az ünnepek további napjaiban egyedül vagyunk. A töltött káposztát – a berlini "Borsó"  élelmiszerboltban beszerzett – messzemenően magyar nyersanyagokból majd 26-án adom elő német barátainknak, akiket itteni rokonság híján hívtam meg, és akiknek ez újdonság lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr6518006812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása