Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Isztambuli anzix - folytatás

2023. április 16. - pomperyberlin

Több mint tíz éve lehetett, hogy meglátogattuk barátainkat, akik az anatóliai oldalon Tuzla mellett laknak. A vacsora elhúzódott, az utolsó hajó elment, így Nizam kocsival vitt vissza bennünket Üsküdar-ig. A mintegy 40 km-es út a Márvány tenger mellett vezet: a hajdani Isztambul-Bagdad kereskedelmi útvonal, stílszerűen Bağdat Caddesi-nek hívják.

Ámulva néztük, hogy késő este mekkora itt forgalom: autók véget nem érő sora és gyalogosok tömege, utóbbi hétközi munkanapon 23:00-24:00 óra között ki-be özönlik a shopping mall-ok bejáratán. Hosszú szakaszon luxusboltok kivilágított kirakatai, majd gated communities, fallal körülvett, zárt lakónegyedek váltakoznak drága éttermekkel, és Luis Vuitton, Single Club, Escada, Chanel, stb. – egyes márkák 20-30km-en belül többször is feltűntek.

Ezek szerint létezik egy nagylétszámú felső középosztályhoz tartozó réteg, ami előszeretettel él, dolgozik ebben a régióban, – konstatáltuk meglepve – amelyik igényt tart minderre, valamint megengedheti magának ezt az árszínvonalat. És nyilván eltartja ezeket az üzleteket, különben azok nem lennének itt. Mondom, ezt láttuk tíz éve.

A minap jutott el hozzám egy török karikatúra, ami a Bağdat Caddesi- n az elmúlt 50 esztendő folyamán észlelt építészeti változásokat ábrázolja "Városfejlesztés" címmel. Nagyjából ugyanaz a folyamat látható ezen, amiről előző posztomban beszámoltam.

 bagdad_caddesi.jpg

Akit érdekel a forrás és az alatta lévő hozzászólások, azoknak idelinkelem az eredeti FB-bejegyzést:

https://www.facebook.com/nezih.basgelen/posts/pfbid023CuibFsGbTNeMBLjkHvSWnbxKwEUmQGG2JSshVsuzdFq6Rb9dDKvPwDBAke5ko5Dl

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr8618103840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása