Szubjektív gondolatok objektív események kapcsán

Berlin felett az ég

Berlin felett az ég

Nyelvbicsaklás

2023. július 20. - pomperyberlin

Előre bocsátom, a futball nem érdekel, következésképp ahhoz sem tudok hozzászólni, szégyen e, és ha igen, mekkora a Fradi legutóbbi veresége. Az egész esemény kizárólag nyelvtanilag érdekel.

A média különböző termékeiben és több kommentben olvastam a „Feröeri” nyak- ill. nyelvtörő, magyarul szerintem értelmezhetetlen kifejezést. Ez bizonyítja, hogy aki ilyesmit leír, lehet az különben „írástudó” ember, nyelvismerettel, nyelvész vénával nem rendelkezik.

Tessék utánanézni a német Wikipédián: Färöer szigetek, azaz egy szigetcsoport, ami gyűjtőnevét a juhokról (fär, avagy helybeli helyesírással føroyar-ről) kapta. Magyarul helyesen Feröi szegeteknek kéne fordítani, ugyanis a germán nyelvekben az „-er”, az képző: vagy annyit jelent, hogy odavaló, onnan származó, magyarul a fónévhez hozzátett „i” toldalék  à lásd Budapest-Budapester, azaz Budapest-budapesti, vagy – mint jelen esetben – többesszám: lásd németül Kind-Kinder.

Következésképp nyelve a germán nyelvekben „färöisch”. Mindegyik esetben a szótő a "fer" vagy „ferö”.

A magyar Wikipédia is hibás nyelvileg, mert a szigetcsoportot a germánból átvett néven Feröer szigeteknek nevezi, ahol szerinte a helyiek feröeriül beszélnek. Helyesen ferül avagy feröül lenne.

Belebicsaklik a szemem, ha ilyet olvasok. Ne akadna a médiában ennyi minimális nyelvismerettel, nyelvérzékkel, általános műveltséggel bíró ember?!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Map_of_the_Faroe_Islands_de.svg/465px-Map_of_the_Faroe_Islands_de.svg.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomperyberlin.blog.hu/api/trackback/id/tr7918186281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása